heehehe... post mmg tak bleh blah.... haha... bukan aper... saje je nak kongsi untuk mendapatkan apam dot dot yg mmg confirm gebu... huhu... itupun klu ikut step ngan resepi yg mmg tuanpunye asal resepi ni bagi la.... cuma, ana dah try guna tepung bluekey yg warna kuning tu... yg halus lagi putih... mmg la mahal tp klu wat untuk makan2 sendiri ngan nak menjamu2 orang.... mmg sesuai guna tepung ni.... apam jadi lembut dan kalau dah sejuk pun, texture dia ttp gebu... suke3.... hehe... yelah, kadang-kadang kita ni kene try and error... betul tak?...
ni le tepungnyer... harga dia RM3.40 kat tempat ana... kat tempat lain tak pasti lagi... klu wat apam2 ni mmg sesuai sesangat.... hehe... kene kuar duit skit la klu nak makan sedap...hehe...
Resepi Apam Dot Dot
Sumber : MyR
Bahan2nya :
3 biji telur dari peti sejuk
275gm tepung gandum
220 gula halus
150gm susu segar
3 sdk baking powder
2 sdk ovallate
Pewarna yg digemari
Filling (ikut suka)
Cara2nya :
- Masukkan smua bahan ke dalam mangkuk mixer dan pukul pada kelajuan maxima selama 6-8 minit
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap adunan yg telah diwarnakan ke dalam piping bag.
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah di susun di dalam acuan lompang.
- Picitkan filling secukupnya.
- Penuhkan 3/4 adunan ke dalam mangkuk kertas tadi dan buat dot dot dgn warna yg berbeza.
- Kukus selama 10-15 minit di dalam kukusan yg telah di panaskan dgn api sederhana.
ana ...kalau guna tepung bluekey tu...baking powder nk bubuh berapa sudu?
ReplyDeletesalam ana...semoga sukses dlm business...
ReplyDeletekak noorsafone : sukatan mcm biasa... 3 sdk baking powder..
ReplyDeleteKak Faridah : wslm... terima kasih ye kak... same to u too... ;)