Assallamualaikum.... dah lambat sebenarnya nak post gambar kek ni... hehe.... asik bertangguh aje... kali ni ana mencuba lagi satu resepi baru bagi ana iaitu kek zebra.... actually ana wat kek ni bersempena besday abah ana pd 23-5-2011 tu ari... yelah org tua ni tak brapa minat dengan kek yg manis2 sgt.. masa besday mak tu ari ana dah buat kek karamel... sedap... tp sayang, terlupa nak amik gambar... smua dah tak sabar2 nak makan... yelah, semenjak dah bleh wat kek sendiri ni, dah tak yah nak beli2 kek kat kedai lagi.... jimat pun jimat... dan yg paling penting, kita tahu tahap kebersihan dan juga ke'halal'an kek tu.... hehe...
back to the story... ana pun dok mengoogle la resepi yg sesuai dgn citarasa dia.... hehe... terjumpa resepi yg ala2 marble kek ni... so, decide nak try la... alhamdullillah, kek nye jadi dan rasanye sedap sekali... huhuhu... bagi menampakkan sedikit kelainan, ana curahkan coklat ganache atas kek tu... so, nampak lah cantik skit... sesuai dgn majlisnye... hehe... simple but nice... kek yg tak terlalu manis dan gebuss je... nasib baik abah suka dan yg paling penting, keknya habis di makan.... berbeza dgn kek krim yg di beli di kedai2.... for sure mesti berhari2 balance kek tu dok terperap kat dalam freezer.. hehehe...
sowi la gambar kandid je... hehe.. cucu dah tak sabar nak makan kek...
oklah... kat sini ana bagi resepi skali.... sape2 yg nak try u bleh la cuba... tak rugi pun...mmg sedap dan senang... pada abah, smoga abah di berikan kesihatan dan di panjangkan umur.... di murahkan rezeki dan juga di permudahkan segala urusan.... smoga Allah melindungi abah dan di limpahi kebahagiaan... Aminnn....
Source : blog kak ummi
Bahan2nyer :-
6 biji telur
110gm gula castor
150gm tepung kek (ana pakai brand bluekey)
1/2 sdk baking powder
1/2 sdb ovallete
100gm mentega (dicairkan)
30gm susu pekat manis
1 sdk esen vanilla
2 sdb serbuk koko
Cara2nya :-
1. Panaskan oven pada suhu 175 C...alas loyang saiz 8"dgn baking paper
2. Ayak tepung dan baking powder
3. Pukul telur, gula, tepung dan ovallete pd kelajuan maksima selama 10 minit hingga menjadi gebu dan berkrim
4. Tuangkan susu dan mentega cair dan pukul semula secara perlahan sehingga adunan sebati
5. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko kepada salah satu adunan dan gaul rata (kalau ikut resepi ummi, dia wat pes dulu... tp ana malasss..... hehe)
6. Adunan yg satu lagi di biarkan dengan warna asal.
7. Dengan menggunakan sudu, tuang adunan yg berwarna asal ke dalam loyang diikuti oleh warna coklat... buat berselang seli sehingga habis...
8. Bakar selama 40-45 minit/ sehingga masak... siap..
salam, camne ana buat jalur2 coklat kat kek zebra tu, xplain cara2 bole tak? tq
ReplyDeletewslm... mula2 buat bulatan dari dalam hingga keluar... means kecik2 lepas tu jd besar le... and then wat garisan mcm nak potong pizza tu... lagi rapat lagi nampak cantik... slamat mencuba!
ReplyDelete