Assallamualaikum smua.... lama rasanya tak update blog ni... dah naik bersawang dah... hehe... tapi, klu skali dapat ngadap, berjam2 jugak.... kuikuikui...
Hari ni menu special skit... huhu.... abang amier request nak makan ketam... smlm ada singgah kat pasar malam kg. melayu.... ternampak plak ada ketam kat situ.... so, terhasillah chilli crab yg tak berapa pedas ni.. sbb klu wat pedas, anak2 payah nak makan.... asik suruh ibunye je yg ngisap sambal2 kat ketam tu... last2 mulut ibunya yg mungkil kepedasan... hehe...
Resepi : Chilli Crab
Sumber : Diana
Bahan-bahannya
2 ekor ketam, dibersihkan dan dibelah 2
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
gula secukup rasa
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
sedikit air
1 biji telur- dipukul sedikitminyak untuk menumis
Bahan untuk Dikisar
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 yg dikisar sehingga naik bau. Bila rempah telah garing masukkan sos cili, sos tiram, garam, gula, serbuk perasa dan sedikit air.
2. Masak rempah sehingga ia mendidih kemudian masukkan ketam. Dibalik-balikkan sehingga ketam masak. Rasakan kuahnya, jika ada yang kurang tambah gula dan garamnya.
3. Telur yang telah dipukul tadi dituang dan gaul rata. Angkat dan hiasankan dengan daun bawang.
4. Siap untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment