Bahan-Bahannya:-
2 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh serbuk penaik*(*disatukan dan ayak)
4 camca besar susu cair
1/3 camca teh garam
2 1/2 cawan air
2 camca besar
minyak masak
Sedikit pewarna kuning
Cara membuatnya:-
1. Satukan semua bahan2 diatas dan kacau hingga sebati. Atau boleh juga dimasukkan ke dalam alat pengisar dan kisar hingga sebati. Agak2 la yea… jika adunan kelihatan pekat, tambah sedikit lagi air.
2. Dengan menggunakan kuali leper (frying pan), lenser sedikit minyak pada kuali dan biar panas. Ceduk adunan tadi ke dalam alat membuat roti jala dan kirai secara pusingan ke dalam kuali dan pastikan jaluran terbentuk bersambung antara satu sama lain.
3. Bila roti jala kelihatan pucat. Angkat menggunakan sudip dan alihkan ke pinggan, lipat ikut kreativiti masing. Ulang proses yang sama untuk selanjutnya dan buat hingga habis. Hidangkan bersama kuah kari atau dalca.
2. Dengan menggunakan kuali leper (frying pan), lenser sedikit minyak pada kuali dan biar panas. Ceduk adunan tadi ke dalam alat membuat roti jala dan kirai secara pusingan ke dalam kuali dan pastikan jaluran terbentuk bersambung antara satu sama lain.
3. Bila roti jala kelihatan pucat. Angkat menggunakan sudip dan alihkan ke pinggan, lipat ikut kreativiti masing. Ulang proses yang sama untuk selanjutnya dan buat hingga habis. Hidangkan bersama kuah kari atau dalca.
No comments:
Post a Comment