Puding Karamel yg lembut dan sedap jugak klu dapat makan sejuk2..... Dah lama ana nak try wat tp asik bertangguh je.... akhirnya terhasil jugak dari dapur ana yek.... hehe....
Resepi Puding Karamel
Source : MR (Alia)
Bahan2nya :
400ml susu segar
5 sudu besar gula halus
3 biji telur
2 biji kuning telur
2-3 titik esen vanilla
[untuk karamel]
5 sudu gula pasir
2 sudu besar air
Cara2nya :
1. Sediakan karamel : Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan lagi 1 sudu air dan kacau rata. Masukkan ke dalam loyang dan ketepikan.
2. Masukkan telur dan kuning telur dan kacau perlahan (jgn sampai berbuih). Masukkan gula sedikit demi sedikit dan kacau perlahan sehingga sebati.
3. Dalam periuk lain, panaskan susu dan esen vanilla. Jangan sampai mendidih.
4. Dengan susu yg masih panas lagi, masukkan perlahan2 ke dalam adunan telur tadi dan kacau rata. Tuangkan adunan ke dalam loyang yg berisi karamel tadi. Tutup dgn aluminium foil.
5. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit. Bila dah sejuk boleh di masukkan ke peti ais. Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment