Harga Produk

Wednesday, March 30, 2011

ApAm PiSaNg LeMbUt GeBuSssss....


Petang2 ni merajinkan diri ke dapor... Ahad lepas adalah ana bli pisang skit sbb abang amier nak makan banana split.... waduh2 selera anakku sorang ni mmg tak bleh di ceritakan lagi.... mcm2 jer dia ni.... huhu.... lepas tu ada lg la balance2 pisang tu kat dapor... tgk2 mcm dah tak jalan plak... so, sebelum dia tamat tarikh luput dia ni, baik kita modified jadikan makanan lain.... dan yg paling senang dan cepat.... teng..teng...teng..... APAM PISANG lerrr.... hehehe... tak rugi gak mencuba sbb mmg sedap dan lembut je... tak brapa manis la... adunannya dapat seloyang sederhana.... tapi ana ada gak asingkan sikit utk letak kat dalam bekas kecik2... senang budak2 nak ngap nanti.... Resepi ana amik dari umah kak rinnchan.... mintak izin copy paste ye kak... malas nak taip.... hehe

APAM PISANG KUKUS 
Sumber : Resipidiana

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak) , Rinn guna canola oil
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula, Rinn guna 3/4 cawan
secubit garam

Cara-cara :
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana. 

No comments:

Post a Comment