Salam Jumaat.... hari ni xde tempahan.... so, bleh relak2 jap sambil pikir2 nak wat aper utk menu petang nanti.... huhu.... tanye dgn anak2, dorang request kek coklat plak... adoyaiii... bertambah2 dah kg ibu korang ni.... huhu.... sambil melayan fb ni, tgk2 gak gambar2 kueh mueh yg sedap2 tu.... rasa2 dah terpaut kat kueh apam... lgpun ana dah pernah buat.... senang je.... dan barang2 pun dah ada kat dapor.... kejap lg bleh la bersilat kat dapor... huhu.... So, layan gambarnya dulu ye.... ini adalah hasil kueh apam mekar yg pernah ana buat... (maaf, camera rosak!!!... uwaaaaa)
Sumber : Fail anna-recipe
Resepi : Apam Mekar
Sumber : Myresipi Oleh : Rossitamz
Bahan2nya :
250gm gula
2 biji telur
1 sdt esen vanilla
200ml susu segar
300gm tepung gandum
1 sdk ovallete
Pewarna (ikut suke)
Paper cup (secukupnya)
Cara2nya :
1. Panaskan kukusan.
2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan ovallate dan pukul lagi.
5. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil di pukul sehingga gebu.
6. Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian (warnakan ikut suka)
7. Masukkan setiap bahagian warna kedalam acuan (berselang seli -mcm marble)
8. Kukus selama 10-15 minit (bergantung pada saiz cup)
9. Siap untuk di hidangkan sebagai minum petang..... huhu...
Selamat Mencuba!
Sumber : Fail anna-recipe
nice blog... mohon ambik resepi ye. hehe. tq.
ReplyDeletemcm mana nak bg apam kekal lembut utk hari2 seterusnyer... apam saya keras lah :(
ReplyDeleteya..nice apam..minta share..nk cuba buat..tkasih sudi share resepi..
ReplyDeletenk tanye ovallate tu 1 sudu kecil ke?1 senduk?
ReplyDeletecmne nk bagi apam tu pecah/mekar dgn comel atas tu? kukus dgn api yg kuat ye??
ReplyDelete