Salam smua.... dah agak lama ana tak update blog... bukan malas tp xde masa kot... huhu... 2 3 menjak ni buzy je... maklumlah maner nak mengurus umah, anak2... di tambah dengan tempahan cistat yg tak putus2... alhamdulillah..... Sibuk sepanjang ari dengan melayan 3 org budak kat umah ni yg memang byk ragamnya... kadang2 dah macam nak pengsan kite di buatnya... kalau bab mengemas tu mmg le tak bleh nak handle... kite siap mengemas di ruang tamu... dia mengecah di dapo... kite ke dapo.. dia ke depan... jap lg kite tgk umah dah jd tongkang.... kusut pikiran... klu nak marah ari2 takut darah kite pulak yg naik tinggi.....adoyaiii.... huhuhu..... klu citer bab makan pun susah nak kata..... bekfes kene ada... minum pagi.... lunch... makan petang... dinner... supper... complete... smua kene ada... tp yg heran... makan byk maner pun tak gemuk2 jugak budak2 ni... yg kembang ibunyer je... kehkehkeh... maybe dah ikut baka kurus en. hubby... nak wat camner... terpaksalah ibunye ni byk makan ubat.... hahaha.... nak jd cerita, petang semalam... mencari2 menu aper nak wat utk minum petang... dah ari2 dok masak... dah abis resepi dah kot.... huhuhu....bila tgk2 kat dapor ada jagung krim setin... nak wat puding... malas nak mengodak la pulak.... ana decide nak cari kueh bakar2 aje.... maklumlah... oven pun mmg tgh digunakan wat tempahan cistat dari yati..... dia order cistat 50pcs.... katanya nak wat hantaran kawin anak kakak iparnya... selain wat stok kulit tat utk tempahan tu.... so ana pun meng'extra'kan kerajinan utk wat kueh bakar jagung ni... mmg sedap dan mudah..... anak2 pun suker makan... lembut dan lemak manis... sesuai sesangat dengan tekak kami sekeluarga... so kat sini ana bg sekali resepi kueh bakar jagung yg sedap tu... manerlah tau sesiapa nak mencubanya nanti... mmg berbaloi.........
Kueh Bingka Jagung
Sumber : Kak Hanieliza
Bahan
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur ayam
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 tin jagung krim dalam tin
3/4 cawan gula
3 s/b butter/majerin cair
Cara
1. Panaskan oven 180'C dan sapukan minyak loyang 8 inci X 8 inci atau loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.
3. Tuangkan bahan dalam loyang dan bakar selama 1 jam.
4. Sejukkan dan potong untuk hidangan minum petang.
No comments:
Post a Comment