Tabung Percutian...

Layan Iklan

PERTANYAAN & TEMPAHAN

Facebook :-
PM : Anna Recipe/Rohana Abdullah

No. Tel :-
012-7903245/013-6889330 (hp)


Alamat :-
Taman Puteri Wangsa, 81800 Ulu Tiram, Johor.

Cara Membuat tempahan :-
Sila buat tempahan 2 hari awal untuk tempahan yang sedikit dan 2 minggu awal untuk tempahan yang banyak.

Bayaran :-
Deposit 50% dikenakan sebelum hari penghantaran dengan mendepositkan bayaran ke akaun saya (no. akaun akan diberikan setelah membuat tempahan) dan baki seterusnya pula di hari penghantaran di buat.

*Sila SMS saya sekiranya transaksi telahpun dibuat...

Penghantaran :-
Kami juga ada menyediakan perkhidmatan penghantaran dengan harga yang amat berpatutan.

Penghantaran percuma di sekitar Tmn Puteri Wangsa, Tmn Bestari Indah, Tmn Bukit Tiram, Tmn Bukit Jaya dan pick-up point di Econsave Taman Desa Cemerlang

Sekian, untuk makluman.

Tuesday, June 28, 2011

Kari Kepala Ikan.... Ubat Stress??!?


Assallamualaikum.... dah agak lama ana tak bersiaran ek?... cheewahh!... hehe... sebenarnya dlm 2 minggu ni ana agak sibuk dgn pengurusan majlis perkahwinan adik pompuan ana yg last skali... hehe... alhamdulillah... segalanya telahpun selamat di sempurnakan... dan sekarang legalah hati mak & abah sbb smua anak2 pompuan dorang telahpun selamat menjadi isteri2 org.... kehkehkeh... yelah, bukannya senang nak menjaga anak pompuan di zaman skrg ni... byk dugaan dan cabaran.... lepas ni.... pandai2lah menjaga keharmonian rumahtangga masing2... semoga Allah sentiasa melimpahkan rahmat kepada kami semua... Aminnn...

Dan selama 2 minggu tu jugak le ana ni asik bizi je... kadang2 tak tau ape yg disibukkkan... tp memandangkan ana anak sulung dalam adik bradik, makanya kene jugak le amik tau dan tolong mana2 yg patut.... Nanti bila ana agak kelapangan, ana akan upload skit2 gambar2 majlis kawin tu nanti....insyaAllah... 

Tapi untuk hari ni... dapor ana pun dah start berasap smula.... hehehe....menu tghari ni simple but selesa.... dah lama mengidam nak makan nasi kandar... tp sampai la ni masih blum dapat2 lagi... huhu.... so, decide masak kari kepala ikan je utk menu ari ni.... bila makan dgn nasi panas,  mmg bertambah2... huhu.....xpe...wedding day pun dah lepas, so, tak yah nak diet2 lagi.... hahahaha..... balun aje ape yg ada.... selera tgh ada ni....rezeki jgn di tolak... rasanya hilang stress dan lenguh2 badan bila makan makanan yg pedas2 ni.... berasap kepala.... kehkehkeh..... jemput smua.....

Sedapppp walaupun simple ajer...

Thursday, June 9, 2011

Happy 3rd birthday to my son....Muhammad Rayyan Muzaffar...

Selamat Hari Jadi yg ke 3 tahun buat anak bongsu ibu yg manja dan nakal.... hehe... semoga Rayyan menjadi anak yg baik dah bijak serta soleh.... Ibu, ayah, abg amier & abg chik sayang kat adik.... walaupun adik nakal, tp ibu sayang jugak.. errmmmm..... terima kasih sbb selalu jadi teddy bear ibu di waktu malam.... huhu (kes tak bleh tido klu takde bau bucuk dia tu...)... hehehe.... we love u so muchhhhhhhh!









Wednesday, June 8, 2011

Menu petang ni...Kuih Bingka Labu...


Salam petang buat smua.... hari ni cuaca agak redup... dan di tambah pulak mood rajin yg dok bertiup2 sepoi2 bahasa ni.....hehe.... entah kenapa, ana rasa tekak ni mcm nak makan kuih muih.... dari td dok tgk gambar2 kuih je.... adoyaiii.... mcmane nak kurus klu mcm gini?... hahaha....

Hari ni menu umah ana smua berkaitan dgn labu... mana tak nyer... en. hubby beli labu kemain besar gedabak... hahaha... separuh ana dah masak lemak labu untuk lauk tengahari td... yg lg separuh ni, terpikir2 nak wat pengat ke or wat kuih... so, setelah di timbang tara... baik ana jadikan kuih sbb bdk2 umah  ni mmg tak layan pengat2 ni.... hehehe

Time tgh dok google resepi labu ni, ana terbekenan plak kat satu resepi ni.... so, brg2 pun ada...energy dan smangat yg berkobar2 pun dah ada..... mulalah sengseng lengan berkuntau kat dapor... hahaha... tp, resepi ni mudah je... kerja2 kat dapor pun senyap dan bersih... suka3.... (kes malas nak kecah2 kat dapor... hahaha)... bila dah siap masak, tak sabar2 ana nak makan sbb time kuih tu di bakar tu, bau labu mmg berlegar2 kat dalam umah ni... hehehe... bila dah di ngap, fuyooo... mmg sedap... sedar2 dah berkeping2 ana makan.... mmg berbaloi kalau mencuba.... lain kali klu ada balance labu kat dapor tu... bleh la wat lagi..tak payah fenin2...hehe 

Resepi : Kuih Bingka Labu
Sumber : google (tak ingat kat mane plak)

Bahan2nya :

3 biji telur
100ml air
150ml santan
100gm tepung gandum
90gm gula halus
1/2 sdt esen vanilla
secubit garam
225gm labu manis (kukus dulu dan di lecek halus)

Cara2nya :

1. Satukan smua bahan kecuali labu ke dalam mangkuk.
2. Kacau adunan rata sehingga gula hancur dan sebati.
3. Tapiskan adunan ke dalam mangkuk lain.
4. Masukkan labu manis yg telah di lecek dan kacau rata.
5. Masukkan kedalam loyang yg telah di alaskan dgn baking paper dan di gris.
6. Bakar pada suhu 200 darjah selama 40-45 minit atau sehingga masak.

p/s : ana wat separuh je adunan daripada resepi asal... cukup la untuk makan sekeluarga...klu uolls nak wat byk, bleh gandakan adunan ni ok... Selamat Mencuba!

Terang betul warna kuningnya... ini warna asli labu tu tau! xde pakai pewarna tambahan...

Saturday, June 4, 2011

Apam dot dot gebu.... kini baru ku tahu....


heehehe... post mmg tak bleh blah.... haha... bukan aper... saje je nak kongsi untuk mendapatkan apam dot dot yg mmg confirm gebu... huhu... itupun klu ikut step ngan resepi yg mmg tuanpunye asal resepi ni bagi la.... cuma, ana dah try guna tepung bluekey yg warna kuning tu... yg halus lagi putih... mmg la mahal tp klu wat untuk makan2 sendiri ngan nak menjamu2 orang.... mmg sesuai guna tepung ni.... apam jadi lembut dan kalau dah sejuk pun, texture dia ttp gebu... suke3.... hehe... yelah, kadang-kadang kita ni kene try and error... betul tak?...

ni le tepungnyer... harga dia RM3.40 kat tempat ana... kat tempat lain tak pasti lagi... klu wat apam2 ni mmg sesuai sesangat.... hehe... kene kuar duit skit la klu nak makan sedap...hehe...

Resepi Apam Dot Dot
Sumber : MyR

Bahan2nya :

3 biji telur dari peti sejuk
275gm tepung gandum
220 gula halus
150gm susu segar
3 sdk baking powder
2 sdk ovallate
Pewarna yg digemari
Filling (ikut suka)

Cara2nya :

- Masukkan smua bahan ke dalam mangkuk mixer dan pukul pada kelajuan maxima selama 6-8 minit
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap adunan yg telah diwarnakan ke dalam piping bag.
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah di susun di dalam acuan lompang.
- Picitkan filling secukupnya.
- Penuhkan 3/4 adunan ke dalam mangkuk kertas tadi dan buat dot dot dgn warna yg berbeza.
- Kukus selama 10-15 minit di dalam kukusan yg telah di panaskan dgn api sederhana.

Tempahan dah settle....

Alhamdullillah..... tempahan dari pelanggan smuanya dah settle...so, ari ni ddk berehat2 saje... huhu... anak2 pun dah sibuk ajak gi berjalan... tp, badan tgh penat ni mmg tak berapa nak layan...."esok2 ye nak... ibu kene cas bateri ari ni, kang esok lusa kita pulun jalan sampai melecet2 kaki".... hehehe.... so, layan gambar2 je okies......zassssss

apam mekar yang di tempah oleh kawan kepada my mom utk jamuan makan2.... nasib baik 
smuanya kembang mekar....alhamdulillah

siap2 utk di hantar pd tuannya... 120biji apam mekar... harap berpuas hati dan terima kasih 
daun keladi....

apam dot dot filling strawberry.... gebu tak?.. hehe

warna hijau untuk filling kiwi..... sedappp....

Purple untuk blueberry.... huhu

Tempahan apam dot dot ni smua yg sebanyak 3 set ni datangnya dari pn. rozita... terima kasih lah bebanyak sbb selalu support product dari anna recipe ni... tolong abaikan lokasi gambar ni di ambil ye... hehe.. ni kes nak mengelak dari anak2 yg tak reti berhenti makan apam ni... huhu... kene sembunyikan lokasinya.... 

tempahan muffin strawberry & coklat sebanyak 70pcs dari Nurul from K.L untuk cousinnya di kota tinggi..... terima kasih byk2... hope they'll like it! 

Nurul jugak ada mengirimkan brownies jugak yg di deco simple untuk majlis pertunangan cousinnya.... alhamdulillah, smuanya telah selamat sampai ke tangan penerimanya.... tqvm...

Terima kasih semua..... 

Wednesday, June 1, 2011

BiNgKa RoTi BerJaGuNg....


Salam smua.... td masa on9 je, terperanjat jgk tgk ramai yg datang menjenguk blog ana..... hehe... terima kasih la kepada smua yg sudi menyinggah kat sini ye... smoga ape yg bakal dikongsikan akan memberikan manfaat kepada kita smua... terima kasih jugak dgn kongsi resepi yg sentiasa menyokong dan membantu kepada blogger2 ataupun tukang2 masak sendirian berhad mcm ana ni.... hehehe...

Lagipun 2-3 ari ni sibuk dgn cistat... maklumlah nak mengentel shell dia je dah berjam2....maklumlah, bukannya ana ni ada bibik nak tolong wat kerja2 umah yg lain... smuanyaaaaaaa... ana la yg kene buat... hehehe....dah tugas...

Blueberry cistat untuk customer

Tempahan cistat dari En. Jasz - 100 biji (blueberry) & 
Lynn - 50 biji (blueberry / strawberry)

Oh ya... hari ni  ana nak kongsi resepi bingka roti berjagung yg ana try wat tu ari...mmg ana ni slalu tak ontime nak post gambar2 masakan ni... hehe... bukannye ape.. tak sempat... amik gambar je dulu... kang klu free2 bleh la ddk mengadap blog ni.... huhuhu... boleh la kan?... asalkan tak bersarang blog ni... boleh laa.... ana buat 1/2 adunan je.... takut nak wat byk2... kang xde orang nak makan plak... budak2 bukannya suka sgt kuih2 basah ni.... tp pada ana la... mmg sedap la bingka ni.... tak brapa manis dan lemak2 gitu... time bakar tu, baunya semerbak satu umah.... harummm je.... di tambah2 time makan bleh trasa bijik jagung2 tu... lain kali mmg kene wat lagi..... hehe...


Resepi : Bingka Roti Berjagung

Sumber : Blog Kak Ummi

Bahan2nyer :-

1 buku roti Gardenia/Hi-5 yang dlm plastik pendek.
3 cawan santan
3 biji telor
1 cawan gula
garam
sedikit esen vanila
kismis (ana tak letak sbb takde stok)
1 tin jagung krim
sedikit mentega

Cara-Cara:-

1. Masukkan roti, santan, gula, telor, garam, esen vanila ke dalam mangkuk. Biar terendam selama 5 - 10 minit. Jika suka roti hancur, boleh kacau sedikit agar roti hancur.

2. Masukkan jagung dan kismis, kacau sedikit.

3. Sapukan mentega dalam loyang.

4. Tuangkan adunan. Cubit sedikit-sedikit mentega dan tabur rata di atas adunan tadi sebelum dibakar.

5. Bakar pada suhu 190C sampai masak/garing (*ana masak 45-50 minit untuk half adunan ni)


Layan Iklan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...