Tabung Percutian...

Layan Iklan

PERTANYAAN & TEMPAHAN

Facebook :-
PM : Anna Recipe/Rohana Abdullah

No. Tel :-
012-7903245/013-6889330 (hp)


Alamat :-
Taman Puteri Wangsa, 81800 Ulu Tiram, Johor.

Cara Membuat tempahan :-
Sila buat tempahan 2 hari awal untuk tempahan yang sedikit dan 2 minggu awal untuk tempahan yang banyak.

Bayaran :-
Deposit 50% dikenakan sebelum hari penghantaran dengan mendepositkan bayaran ke akaun saya (no. akaun akan diberikan setelah membuat tempahan) dan baki seterusnya pula di hari penghantaran di buat.

*Sila SMS saya sekiranya transaksi telahpun dibuat...

Penghantaran :-
Kami juga ada menyediakan perkhidmatan penghantaran dengan harga yang amat berpatutan.

Penghantaran percuma di sekitar Tmn Puteri Wangsa, Tmn Bestari Indah, Tmn Bukit Tiram, Tmn Bukit Jaya dan pick-up point di Econsave Taman Desa Cemerlang

Sekian, untuk makluman.

Wednesday, March 30, 2011

ApAm PiSaNg LeMbUt GeBuSssss....


Petang2 ni merajinkan diri ke dapor... Ahad lepas adalah ana bli pisang skit sbb abang amier nak makan banana split.... waduh2 selera anakku sorang ni mmg tak bleh di ceritakan lagi.... mcm2 jer dia ni.... huhu.... lepas tu ada lg la balance2 pisang tu kat dapor... tgk2 mcm dah tak jalan plak... so, sebelum dia tamat tarikh luput dia ni, baik kita modified jadikan makanan lain.... dan yg paling senang dan cepat.... teng..teng...teng..... APAM PISANG lerrr.... hehehe... tak rugi gak mencuba sbb mmg sedap dan lembut je... tak brapa manis la... adunannya dapat seloyang sederhana.... tapi ana ada gak asingkan sikit utk letak kat dalam bekas kecik2... senang budak2 nak ngap nanti.... Resepi ana amik dari umah kak rinnchan.... mintak izin copy paste ye kak... malas nak taip.... hehe

APAM PISANG KUKUS 
Sumber : Resipidiana

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak) , Rinn guna canola oil
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula, Rinn guna 3/4 cawan
secubit garam

Cara-cara :
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana. 

Update tempahan2 Customer....

Assallamualaikum..... terima kasih kepada customer2 yg sudi menempah produk di Anna-Recipe..... Smoga smuanya berpuashati ye..... ;)

Kak Anie : 150pcs cheesetart (mix)
Yati : 2 set apam comel
Lynn : 1 biji coklat moist.

Thanks uolls...


Tempahan Kak Anie...

2 set apam comel untuk yatie.... 

cmc untuk lynn.... thanks ye...

Thursday, March 17, 2011

MaFin CoKlaT Wif FiLLinG...


Mafin coklat untuk minum petang.... siap ada filling chocolate peanut lg dalamnye.....huhu... resepi yg sgt mudah dan cepat di sediakan.... selamat mencuba!

Bahan2nya :-

Bahan A

1 1/3 cawan tepung
1 cawan gula halus
1/4 cawan serbuk koko
1 sdk baking powder
1 sdk soda bikarbonat

Bahan B

1/3 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 sdk esen vanilla
1 biji telur (di pukul sedikit)

Cara2nya :-

1. Ayakkan tepung, koko, baking powder dan soda bikarbonat bersama..
2. Gaul sebati adunan tepung ini bersama-sama dengan gula halus..
3. Dalam bekas yg berasingan satu semua bahan B... Kacau sebati...
4. Tuangkan bahan B ke dalam adunan tepung dan gaul rata... (gaul sekadar sebati sahaja... tak perlu terlalu lama)
5. Isikan ke dalam paperliners 3/4 penuh dan isikan filling di tengah2 ataupun bleh di tabur dgn choco chips...
6. Adunan ini boleh di kukus/bakar selama 20-25 minit.... Siap...

* bakar pada suhu 160-165 darjah celcius... (mengikut kesesuaian oven masing2)

TeMpaHaN CuStoMeR2....

Assallamualaikum..... la ni budak2 tgh cuti sekolah.... ada la rileks sikit sbb tak perlu nak berebut2 ngemas dan memasak... smuanya berjalan dgn santai dan jugak dapat la rehat skit... huhu.... alhamdulillah... tp umah mmg la kelam kabut... hehe... ana pun dah malas nak marah2.... lantak la... kehkehkeh...asal smuanya hepi udah ler..... 

Di samping menguruskan umahtangga, ana ada amik oder gak... tp ikut kepada kelapangan jugak le... tak bleh nak main sapu je... takut tak terbuat.... klu budak2 ni ada... kijer kat umah ni dah jadi double... huhu.... so, yg mane ana terpaksa tolak ke minggu depan tu, sabor je k.... insyallah... nanti ana siapkan.... 


Tempahan cistat (mix) dari en. king... dia order 250 biji cistat untuk minggu ni je... terima kasih la sbb selalu order dgn ana.... harap2 berpuas hati ye....

antara cistat tempahan en. king

Selain cistat, apam comel jugak menerima permintaan yg tinggi... hehe... (ayat mcm karangan skolah plak)... terima kasih la pada eta yg telah menempah 50biji cistat dan jugak 3 set apam comel.....


My little sis, intan pun ada order gak apam untuk bagi kat bakal mentua dia.... thanks ye....

Colorful

Wednesday, March 9, 2011

Mai Makan Speghetti.....


Slamat petang smua... huhu... actually, badan2 dah naik lenguh2 la ni... apa tak nyer...dah 2-3 hari asik membuat kulit tart untuk tempahan cuti sekolah nanti... bersedia awal2... takut kelam kabut plak.... alhamdulillah... rezeki masih ada dan ana tak menolak rezeki... hehe.... selagi termampu dan masih di percayai... ana akan bersedia menunaikan tempahan customer2 yg sedia ada.... tp kadang2 ada gak yg terpaksa di tolak... bukannya sombong, tp maklumlah.. badan ni klu asik wat kijer je... takut dia merajuk plak... klu ana sakit la... huhu... tak dapat di bayangkan nanti... kuikuikui......

Lepas buat kulit tart tadi... perut dah rasa lapar la plak... tekak ni tak nak makan nasi... jemu kot... hahahaha... malas2 pun kene rajinkan jugak... klu malas kelaparan... huhu... keletang keletung kat dapor... jd lah menu spaghetti ni... bleh la... makanan dalam tin... senang dan mudahkan?... huhuhu... jemput makan smua..... resepinya bleh tgk kat sini ... ana pakai sos prego je dan olah skit mengikut bahan2 yg ada kat dapor ni je la..... huhu....


Tuesday, March 8, 2011

MeNu KeGeMaRan AmiEr..... ChiLLi CraB....


Assallamualaikum smua.... lama rasanya tak update blog ni... dah naik bersawang dah... hehe... tapi, klu skali dapat ngadap, berjam2 jugak.... kuikuikui...

Hari ni menu special skit... huhu.... abang amier request nak makan ketam... smlm ada singgah kat pasar malam kg. melayu.... ternampak plak ada ketam kat situ.... so, terhasillah chilli crab yg tak berapa pedas ni.. sbb klu wat pedas, anak2 payah nak makan.... asik suruh ibunye je yg ngisap sambal2 kat ketam tu... last2 mulut ibunya yg mungkil kepedasan... hehe...


Resepi : Chilli Crab
Sumber : Diana

Bahan-bahannya
2 ekor ketam, dibersihkan dan dibelah 2
3 sudu makan sos cili

2 sudu makan sos tiram

gula secukup rasa
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka

sedikit air
1 biji telur- dipukul sedikitminyak untuk menumis

Bahan untuk Dikisar
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Sedikit halia


Cara-caranya

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 yg dikisar sehingga naik bau. Bila rempah telah garing masukkan sos cili, sos tiram, garam, gula, serbuk perasa dan sedikit air.

2. Masak rempah sehingga ia mendidih kemudian masukkan ketam. Dibalik-balikkan sehingga ketam masak. Rasakan kuahnya, jika ada yang kurang tambah gula dan garamnya.

3. Telur yang telah dipukul tadi dituang dan gaul rata. Angkat dan hiasankan dengan daun bawang.

4. Siap untuk dihidangkan.


Selamat Mencuba!



Monday, March 7, 2011

Cotton Soft Japanese Cheesecake...



Resepi : Cotton Soft Japanese Cheesecake
Sumber : Alma @ MyR


Bahan A :

250g cream cheese
50g butter
100ml susu segar
6 biji kuning telur
3sb jus lemon
1/4 sudu kecil garam
60g tepung kek / tepung superfine 
20g tepung jagung

Bahan B :
140g gula kastor
6 biji telur putih
3/4 sudu kecil jus lemon

Cara-cara :

1) Cairkan cream cheese, butter, susu - double boil. Ketepikan dan biarkan sejuk.

2) Campurkan tepung gandum, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon dalam adunan cheese. Gaulkan sebati.

3) Dalam bekas lain, pukul putih telur dan jus lemon hingga berbuih. Tambah gula dan pukul sampai meringue / adunan bertanduk.

4) Campur adunan bahan A dalam adunan bahan B. Kacaukan sebati guna spatula.

5) Tuang dalam loyang yang sudah dilengserkan dengan marjerin dan dilapis kertas baking.

6) Bakar kek pada suhu 160 degrees C lebih kurang dalam 1 jam menggunakan kaedah 'bain-merie' - water bath. 


Terima kasih atas sokongan anda.....



Ini adalah antara nama2 customer yg ana ingat la... hehe.. jangan mare.... Apa2 pun terima kasih banyak2 kepada smua.... ana harap anda semua berpuas hati ye.....

1. Rozita - 300 biji apam comel
2. En. King - 180 biji apam comel & 100 biji cheese tart
3. En. King - 60 biji apam comel & 100 biji cheese tart (repeat order)
4. En. Jasz - 100 biji cheese tart
5. En. Ghaffur - 50 biji cheese tart
6. Lynn - 100 biji cheese tart
7. Kak Ita - 100 biji cheese tart


Layan Iklan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...